WhatsApp ile iletişime geç
sadsad x
asdasd
ARILAR GÜNDEN GÜNE NEDEN AZALIYOR?

ARILAR GÜNDEN GÜNE NEDEN AZALIYOR?

30 Nisan 2021

ARILAR GÜNDEN GÜNE NEDEN AZALIYOR?

Bu yazımızda hem Türkiye hem de Dünya’da neden arıların azaldığı ile ilgili konuyu araştıracağız. Bu ölümlerin kesin bir nedeni olmamakla birlikte birçok faktör bunu destekleyici etkiye de sahip olabilir.

Bu yazıyı yazmadan önce İngiltere’nin en önde gelen gazetesi olan The Guardian da arı türlerinin dörtte birinin 1990’dan bu yana görülmediğini ve arılarda ve tozlaşma yapan canlılarda küresel ölçekte bir düşüş eğiminin görüldüğü ile ilgili bir yazı yayımlamıştır.

Peki arılar neden ölüyor? Bu yazı, küresel olarak arı ölümüne sebep olan 6 nedeni araştırıyor.

  • Doğal ortam kaybı
  • İklim değişikliği
  • Tarım ilacı
  • GDO’lu ürünler
  • Hastalıklar
  • İstilacı türler

Ticari Gelişme Yoluyla Habitat Kaybı

Bilinen bir neden şu ki arıların doğal yaşam alanlarını evler, parklar, alışveriş merkezleri aldı. Yabani alanda gelişen tüm ticari faaliyetler arılar üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. Artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte doğal habitat alanlarında ciddi bir azalma görülmektedir.

Tüm ticari faaliyetleri durdurmak zor ancak kırları, yaylaları, yeşil alanları etkilemeyecek şekilde projelendirmeler yapılması tüm canlılar olduğu kadar arılar içinde çok önemli.

Kendi evimizin bahçesinde hatta balkonumuzda bile onların yararlanabileceği çiçeklerin olması onların bir sığınak ve ihtiyaç duydukları yiyecek olabilir.

İklim Değişikliği

İklim değişikliği uzun zamandır bilinen bir gerçek doğal bir seleksiyon veya insanın sebep oluşu hala tartışma konusu ancak bu değişiklik doğal yaşamı doğrudan olumsuz bir şekilde etkilediği çok açık

Arılar kuşlar gibi göçmen olmadığından dolayı onların yaşam alanlarında oluşan bir tahribat arılar için büyük bir yıkım olacaktır.

Devlet politikaları veya eylemlerimizin bu durumu ne kadar tersine çevireceğini bilemeyiz ancak olumlu olarak muhakkak yansıyacaktır.

Tarım İlacı

Pestisitler arılar üzerinde son derece olumsuz bir etkiye sahiptir. Pestisitler arıların gezinme yeteneğini bozabilir, kısırlığa sebep olabilir ya da bağışıklığını düşürerek hastalık ile savaşmasını zorlaştırabilir.

İyi haber şu ki çoğu pestisit yasaklamış durumda arı dostu alternatifler her zaman araştırılıyor.

Ancak Amerika ve bazı ülkelerde neonikotionid gibi arılar için son derece öldürücü olan ilaçlar hala kullanılmaktadır.

GDO’lu Ürünler

GDO’lu bitkilerin polenlerinde arı kolonilerinin çökmesine gidecek kadar araştırılmış teoriler bulunuyor.

İlerleyen dönemde hem insanlar hem de arılar için bu genetiği ile oynanmış ürünlerin etkilerini daha iyi görebileceğimizi umuyoruz.

Hastalıklar

Tüm canlılar gibi arılarda hastalıklara karşı hassastır. Bunda önce saydığımız tüm nedenler arılar için hastalıklarla baş etme gücünü azaltacaktır.

Arı hastalıklarının yayılmasının en büyük nedeni parazitlerdir.  Varroa mite özellikle Amerika ve Asya’da arılar için büyük bir sorundur. Ayrıca mantar enfeksiyonları da arılar için büyük bir sorundur.

Yazının başında söylediğimiz gibi bu faktörlerden biri arı kolonisi için sorun olmakla birlikte hepsi birleştiğinde yıkıcı olabilmektedir.

İstilacı Türler

İstilacı bir böcek türünün arıların yaşam alanını ele geçirdiği durumlar da vardır. Ekosistemde o kadar yıkıcı bir dengesizlik yaratabilir ki bu süreçte arıların ölmesine neden olur. Arıcılar, arıların istilacı böceklerden korunmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Sonuç

Dünyanın dört bir yanındaki hükümet politikalarını etkileyemesekte, arıları kurtarmak için yapabileceğiz şeyler var.

Arıların bu karşılaştığı zorlukları öğrenip çevre ile paylaşmak, arıcılarımızı olumsuzluklar hakkında bilgilendirmek, pestisitler ile mücadele ederek organik tarıma olan ilgiyi yaygınlaştırma ve kendi bahçemizden başlayarak yeşillik alanlarımızı çoğaltarak onlara rahat bir nefes aldırabiliriz.

Köyceğiz Balı ailesi olarak arıcılarımızı bilinçlendirmeye ve arılarımızı korumak için elimizden gelen tüm imkanları kullanmakta olduğumuzu bilmenizi isteriz.

 

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.